Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (2023)

portagroet

17
april

Tekenen + veelgestelde vragen

Veel van mijn kennissen en vrienden denken van welNEEkunnen. Ontwerpen! Het kan echter worden geleerd. Eigenlijk is tekenen een kunstje waar je met wat doorzettingsvermogen en geduld een geweldige hobby van kunt maken. Tekenen is erg leuk en een geweldig tijdverdrijf. Het kan tot op hoge leeftijd worden getekend en geschilderd. Er is maar één ding belangrijk en dat is kijken, kijken en nog eens kijken. Het bestuderen van een afbeelding geeft je de tools die je nodig hebt om een ​​mooie tekening te maken. Ga gewoon aan de slag en bekijk de onderstaande illustraties. Stap voor stap leren tekenen geeft je de juiste inspiratie om van een leuke hobby een dagelijkse bezigheid te maken. Eenmaal besmet met het tekenvirus laat het je niet meer los

Iedereen kan leren tekenen

En de waarheid! Iedereen kan leren tekenen. Herkenbare vormen zijn terug te zien in elk onderwerp dat je in een afbeelding ziet. Cirkels, piramides of een vierkante vorm vormen de basis van het ontwerp.

Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (2)
Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (3)

Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (4)

Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (5)

De bovenstaande afbeeldingen zijn eenvoudig te maken. Misschien iets leuks om samen met je kind te proberen?

Voor meer voorbeelden zie de mijnePinterest-pagina "Voorbeelden van eenvoudige tekeningen"

In principe

Het basisontwerp is het eerste waar je mee begint. Teken een dier of ander voorwerp uit een cirkel of vierkant. De meest praktische manier om echt te leren tekenen is door een tekenles te volgen. Er zijn veel cursussen online en bij jou in de buurt die je de kneepjes van het vak kunnen leren. Zelf volg ik jaarlijks heel veel cursussen, waarin ik jaren later nog steeds alles leer. Zoek in je omgeving of op internet en ontwikkel je verder op het gebied van design. Je zult er veel plezier aan beleven!

Wanneer je wat verder bent met het op papier zetten van plaatjes of meer wilt, kun je op de juiste plek beginnen met het schetsen van moeilijkere onderwerpen. Handen, ogen en kleding zijn populaire onderwerpen.

Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (6)
Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (7)

Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (8)

tip om te helpen

 1. Probeer elke dag te tekenen. Het is een kwestie van oefenen.Verbeter je tekeningen engeleidelijk zullen ze een hoger niveau bereiken.
 2. Zorg dat je altijd een schetsboek bij je hebt. Een landschap, mensen, dieren en gebouwen kunnen door jou bestudeerd en geoefend worden. Door steeds iets anders te tekenen, vind je wat het beste bij je past. Het tekenen van mensen en/of portretten is iets anders dan het schetsen van een gebouw.
 3. Potloden zijn er in verschillende hardheden. Een H-potlood is een hard potlood dat wordt gebruikt om dunne, dunne lijnen te tekenen. Potlood B is zacht. Een 10 B potlood is de zachtere optie. Koop een goede set van verschillende soorten tekenpotloden. Probeer het!.
  Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (9)
 4. U kunt de schaduwen ook met uw vingers wissen met een zachte B-pen. Gum, teken en wis opnieuw als je niet tevreden bent.
 5. Afbeeldingen tekenen is prima, maar trek ze nooit over. Je leert dus nooit echt tekenen! Oefen het tekenen van beroemde schilders zoals Rembrandt.

Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (10)

5. Bestudeer je onderwerpen. Als je bijvoorbeeld een paard wilt tekenen, onderzoek dan hoe een paard er in het echt uitziet. Anatomie is in dit geval erg belangrijk. Denk je dat je in de toekomst meer geïnteresseerd zult raken in modelbouw? Koop dan een houten pop. Studeren is belangrijk.

Volg een tekenles

Een tekenles volgen is het beste wat je kunt doen. Als je intuïtief wilt beginnen met tekenen, zijn er veel opties online. Realistisch tekenen (tekenen zoals het is) is heel goed te leren in een cursus. Het is goed om verschillende gereedschappen te kennen, zoals kleurpotloden, pastels of houtskool. Tot slot nog een leuk filmpje van Lineke Lijn hieronder.

Ter verduidelijking volgen hier enkele veelgestelde vragen.

Wat zijn de thema's die je kunt gebruiken om te tekenen?

Veel mensen die net zijn begonnen met tekenen moeten zich nog volledig ontwikkelen. Het is een kwestie van veel oefenen. Iedereen kan leren tekenen. Maar wat zijn je interesses en wat zou je willen schilderen? Ze hebben verschillende soorten disciplines in de ontwerpwereld. voorbeelden bevatten

Karikatuur

Dit levert grappige plaatjes op die een beetje over de top zijn. Vaak stripfiguren.

Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (11)

landschap tekenen

Misschien hou je van landschappen? Ga naar buiten en zoek een mooi uitzicht. Ze bereiken vaak verbluffende resultaten.

Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (12)

het portretpictogram

Misschien hou je van portrettekenen. Mensen zijn allemaal verschillend en zorgen altijd voor inspiratie. Bekijk mijn blog„een gezichtstekeningen probeer een gezicht op papier te zetten. In de toekomst is het wellicht mogelijk om met een levend model te werken.

Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (13)

tekenfilm tekenen

Het tekenen van een karikatuur is iets anders dan het tekenen van een portret. Een karikatuur is een getekend gezicht dat uit zijn verband is gehaald. Een grote neus wordt bijvoorbeeld een hele grote neus.

Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (14)

Technische tekening

(Video) ✏️Leer om een vlinder te tekenen voor kinderen (simpele tekening)

Dit is een heel andere tak van tekenen. Mensen die technisch tekenen houden van gebouwen, huizen en bijvoorbeeld een grote brug. Meten en nog steeds meten. Op de foto is een schip in perspectief getekend.

zie ook mijn blog"Eenvoudige uitleg over tekenperspectief".Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (15)

Karikatuur

hou je van tekenfilms Maak een grappig verhaal voor de lol. Veel jongeren doen dat graag. Een strip hoeft niet moeilijk te zijn om te tekenen zoals Donald Duck, maar kan ook verteld worden met simpele tekeningen.Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (16)

ANDERE TOPPER

Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (19)

BIC Gilbert Potlood - Hardheid HB - Doos 12 st.

Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (20)

STARKSØN® 74-delige professionele potloodtekenset met tekenpen, schetspen, schetsboek en accessoires - Tekenen met houtskool en grafiet - De perfecte tekenset voor volwassenen en kinderen

Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (21)

33-delige professionele schetspotloodset - tekenpennen - accessoires - houtskool- en grafiettekening - etui - tekenset - potloden

Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (22)

STARKSØN® Professional Drawing Pen Set met 41 stuks inclusief tekenpen, tekenpotlood, schetsboek en accessoires - houtskool en grafiet tekenen

Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (23)

VoordeelShop professionele schetspotlodenset 33 delig - tekenpotloden - accessoires - tekenen met houtskool en grafiet - etui - tekenset - potlood - potlood

Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (24)

Tekenpennen - Tekenset - Potloodset - 71-delig - Tekenset voor volwassenen - Tekenpennen - Tekenen met houtskool en grafiet

Welk materiaal heb je nodig als je gaat tekenen.

Potlood

Een HB tekenpotlood zit ergens tussen hard en zacht in. Later kun je de pinnen uitbreiden naar zachte en harde varianten.

De B-typen zijn de zachte pin-typen en variëren van B tot 8B.Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (25)

De moeilijkste soorten van H tot 9H.

Zachte B-potloden zijn geweldig voor het toevoegen van textuur, toon, schaduwen of gewoon een eenvoudige contourlijn. Voor grotere vlakken kunt u de zeer zachte potloden gebruiken. Een 9B pen is de zachtste pen en bij het aanbrengen van schaduwen kun je zelfs zachtjes over de pen wrijven met een tissue of je vingers.

De hardste H-potloden Deze pennen zijn zeer geschikt voor ontwerpers, architecten en technisch tekenaars, bijvoorbeeld voor het tekenen van perspectieflijnen of voor het maken van nauwkeurige bouwtekeningen. Maar je kunt ook expressief tekenen met harde potloden. Ze doen dit door kruisarcering, waardoor donkere en lichtere gebieden ontstaan.

Het is leuk om te experimenteren met je luikpennen. Zie voorbeelden hieronder

Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (26)
Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (27)

potlood verlenger

Als uw pen te klein wordt om hem vast te houden, zijn er dunne penverlengers op de markt. Werk langer met je kleine pen...

Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (28)

Gummi

Een effen witte gum is het meest gebruikte type. Het nadeel van deze gum is echter dat de korrels achterblijven bij het gummen. Als u papier over papier haalt om deze korrels te verwijderen, kan uw tekening, vooral een tekening die met een zachte pen is getekend, vlekken krijgen.

Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (29)

Bovenkant!

Als je rubber een beetje vies is, maak het dan schoon met terpentine!

Een kneedgum is een handig item om te wissen. Laat geen kauwgom achter. Na een tijdje is je kauwgom "vol" en moet je hem weggooien.

Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (30)

Elektrische gummen worden steeds populairder. Een gum aan de punt van het apparaat zorgt voor snel wissen, het is prettig werken met deze gum. Je kunt zelfs wegkomen met kleurpotloden. Pas op dat u niet te lang op één plaats verwijdert. Je papier heeft een gaatje.

Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (31)

Papier

Als je voor het eerst iets tekent, is printpapier prima. Het printpapier is erg dun, maar een simpele schets kan heel goed worden gereproduceerd. Wanneer u echter begint met het maken van tekeningen met schaduwen en lagen, wordt afdrukken op papier onaanvaardbaar.

Het papier waarop je kunt tekenen wordt gemeten in grammen. Het 80 grams papier is erg dun. Werk je met kleurpotloden of tekenpotloden, dan is 160-200 grams papier prima en alles daarboven.

Papier heeft ook veel texturen. Gladde of dikke textuur en alles daar tussenin.

Zuurvrij papier

Als je papieren schetsblok Zuurvrij zegt, dan is het papier zuurvrij. Dit heeft als voordeel dat het papier in de toekomst niet vergeelt.

verschillende soorten papier

(Video) Herfst doodles leren tekenen - stap voor stap - Nederlands | CreaChick

Er zijn veel verschillende soorten papier die je later kunt gebruiken terwijl je je tekenvaardigheid ontwikkelt.

AquarelpapierDit is een bijzonder dik papier (minstens 220 gram) om mee te aquarelleren

Pastelmatthet is een dik kartonnen papier voor zachte pastels (ongeveer 350 gram).

fluweel of fluweelpapierHet is een mooi, dik papier met een fluwelig oppervlak. Geschikt voor zachte pastels, houtskool en oliepastels.

Japans rijstpapierhet is voor het werken met inkt, Chinese waterverf en kalligrafie.

puntenslijperTekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (32)

Om je potloden in goede conditie te houden, is een puntenslijper een must. Bij schilderen voor de deur (tekencursus) volstaat een kleine puntenslijper van Mobius & Rupert. Deze zijn al verkrijgbaar vanaf 1,50 euro. Alle M+R puntenslijpers zijn verkrijgbaar voor rond de 5 euro en zijn van uitstekende kwaliteit.

Wil je thuis tekenen, dan is een elektrische puntenslijper wellicht een optie. Bezoek mijn blog voor meer informatie over puntenslijpers:

"Wat is goedPuntenslijper".

Hoe werkt het ondersteboven tekenen van een object?

Als je een object of model tekent of schildert, weet je in je hoofd al wat je moet tekenen. Je hebt visueel een neus of een arm in je hersenen. Als je een realistische portrettekening hebt die je van een foto wilt overnemen, is het verstandig om de foto af en toe om te draaien. Je brein kan de afbeelding niet plaatsen, en als je op deze manier tekent, zie je het onderwerp anders.

Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (33)

Ben je een portret aan het tekenen en loop je een beetje vast? Spiegel de foto die je tekent en je tekening. Je zult zien dat je een heel andere kijk krijgt op je werk en je gaat tekenen wat je echt ziet. Vaak denken je hersenen dat ze weten wat er gaat komen. Een omgekeerd beeld brengt je hersenen in de war. Je ziet schaduwen en lijnen anders en krijgt een heel ander beeld.

Maak de juiste compositie

Door een beeld op zijn kop te zetten, krijg je als kunstenaar een ander perspectief op de compositie. Het haalt je in ieder geval uit je “comfortzone”.

Een afbeelding ondersteboven tekenen kan handig zijn als u niet zeker weet hoe u verder moet gaan. Probeer het en ervaar de voordelen.

Hoe krijg ik een kleine foto, foto of tekening op een groot canvas?

Nu heb je een supercoole foto en die wil je op een groot doek schilderen. Die kun je proberenlosse polsalontwerpen. Dit vereist een beetje ervaring.

zou jij er een makenbeamerkan gebruiken, maar niet iedereen heeft er een.

De gemakkelijkste manier is om te werken met eenRaster.

Hoe ga je verder?

Teken een raster op je kleine foto. De dozen moeten exact even groot zijn. Teken op je canvas evenveel vierkanten (dozen) als in de kleine tekening. Deze zijn verhoudingsgewijs uiteraard veel groter.

Nu is het gemakkelijk om de tekening per raster opnieuw te tekenen. Hieronder vindt u een video van 20 minuten waarin op een eenvoudige manier wordt uitgelegd hoe u een afbeelding kunt vergroten.

Een rastertekening is een vergroting van een afbeelding. Met veel oefenen is het zelfs beter om zelf een tekening te maken, polsvrij. Dit gaat zeker lukken. Als je eenmaal gewend bent om altijd met een raster te werken, kom je er niet gemakkelijk weer vanaf.

Meerdere hulplijnen zijn natuurlijk altijd toegestaan. Zo kun je zien of de verhoudingen kloppen.

overzicht

wat is schetsenen nu eigenlijk

Als je schildert of tekent, begin dan eerst met een schets. Je gebruikt hiervoor een potlood of houtskool. Schetsen is niets anders dan een tekening uit de vrije hand maken. Een goede schets kan het halve werk van een tekening zijn.

(Video) 24 EENVOUDIGE TRICKS VOOR BEGINNERS || EENVOUDIGE TUTORIALS EN TIPS VOOR TEKENEN EN SCHILDEREN

(Video) Tekenles 1 Leren Tekenen: snel en makkelijk voor beginners

Ik gebruik altijd houtskool als basis voor een nieuw schilderij. Zodra de schets klaar is ga ik aan de slag met wat water en een penseel. Veel mensen vinden deze manier van schilderen vreemd. Bij mij werkt het echter uitstekend.

Teken met houtskool

Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (34)

Als de schets er goed uitziet op het doek, begin ik met schilderen.

Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (35)

Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (36)

Schets in potlood

Als u schetst met een potlood, houd het dan losjes in uw hand.Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (37)

Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (38)

Materiaal

Koop de juiste dingen. Potloden met een hardheid van 2H en 6H zijn geschikt. Je kunt er hele mooie lijnen mee tekenen.de H-penworden vaak gebruikt voor technische tekeningen.

B potloodzijn vloeiend en kunnen worden gebruikt om vagere lijnen en schaduwen te creëren.

Begin met een H-potlood en teken lichtjes op het papier, druk niet te hard. Je moet een beetje voelen. Voel je vrij om je gum te gebruiken als er iets misgaat. Schetsen is een prachtige manier om een ​​tekening te maken.

Een goede gewoonte is om te tekenen zonder naar het papier te kijken. Klinkt moeilijk, maar je kent de basisvorm van je onderwerp. Later, wanneer u naar uw tekening kijkt, kunt u deze verfijnen en corrigeren.

schets tips

 • Probeer lichte en korte bewegingen te maken. Zo krijg je de juiste verhoudingen.
 • Gebruik een gum voorzichtig. Gekneed gum werkt het beste voor schetsen
 • Probeer goed op een stoel te zitten. Ga in een rechte stoel achter de tafel zitten in plaats van op de bank te tekenen.
 • Gebruik een potlood met scherpe punt. Details kunnen worden verbeterd.
 • Je kunt dikkere lijnen en schaduwen maken zodra je de juiste omtrek hebt.
 • Neem regelmatig een pauze van je werk. Zet de tekening op een kleine schildersezel of aan de muur en blader er regelmatig door.
 • Bekijk en geniet van onderstaande video van Lineke Lijn.

Lees ook mijn andere blogs over tekenen;

https://zelfkunstmaken.nl/tekenen-uit-de-losse-pols/

https://zelfkunstmaken.nl/inspiratie-tips-tekenen-en-schilderen/

https://zelfkunstmaken.nl/leren-tekenen/

https://zelfkunstmaken.nl/tekenen-is-gezond/

https://zelfkunstmaken.nl/mensen-tekenen-modeltekenen/

https://zelfkunstmaken.nl/leuke-dingen-om-te-tekenen/

Tekenen: stap voor stap leren tekenen | Zelfkunstmaken.nl (39)

groet

Leuk dat je geïnteresseerd bent in kunst en creatief. Ik ben Greet Bogaard, geboren in 1954 en getrouwd met Jan. Ik werk als tekstschrijver voor een copywritingbureau en dat was een van de redenen waarom het idee ontstond om een ​​website/blog te beginnen. De combinatie van schrijven en kunst maken ligt helemaal in mijn straatje! Ik maak kunst en ben bijna elke dag creatief. Ik vind alles heel leuk om te doen! Van beeldhouwen tot schilderen en tekenen. Maar ik werk ook regelmatig met inkt en pastelkrijt.

zie meer informatie

(Video) Stap voor stap Eevee tekenen - Hoe teken je Eevee?

Videos

1. HOE TEKEN JE EEN KIKKER? LEREN TEKENEN STAP VOOR STAP
(Kawaii Wereld - Leer Tekenen)
2. Sunflower Drawing || How to easy Sunflower Drawing step by step with colour for beginners. By Arya
(Arya Drawing Art)
3. stap voor stap tekenen valentijnsbeertje
(sofie deberdt)
4. ✏️Leren Tekenen voor Volwassenen 2022✏️Stap voor Stap Tekenles voor beginners in het Nederlands
(Happy Shoppers)
5. HOW TO DRAW A CUTE LOLLIPOP, THINGS TO DRAW
(JACKDesenhos)
6. Achter je scherm stap voor stap leren tekenen met zilver
(RICK RAAKT)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arielle Torp

Last Updated: 03/15/2023

Views: 6472

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arielle Torp

Birthday: 1997-09-20

Address: 87313 Erdman Vista, North Dustinborough, WA 37563

Phone: +97216742823598

Job: Central Technology Officer

Hobby: Taekwondo, Macrame, Foreign language learning, Kite flying, Cooking, Skiing, Computer programming

Introduction: My name is Arielle Torp, I am a comfortable, kind, zealous, lovely, jolly, colorful, adventurous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.